Γάτα, Σκύλος

Κατηγορίες ξηράς τροφής για σκύλους και γάτες

Υπάρχουν διάφοροι όροι που χρησιμοποιούνται στις ετικέτες τροφίμων για ζώα συντροφιάς που φαίνονται να υποδηλώνουν την ποιότητα του προϊόντος. Αυτοί οι όροι χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στις ετικέτες τροφίμων για σκύλους και γάτες, αλλά μπορούν να ισχύουν και για άλλες ζωοτροφές.
Όροι όπως "ευρείας κατανάλωσης ή γενικές", "premium", ακόμη και "super premium" είναι από αυτούς που χρησιμοποιούνται συνήθως, όπως είναι "φυσικές", "ολιστικές", "οργανικές" και "grain free".
Αλλά τι σημαίνουν πραγματικά αυτοί οι όροι; Συχνά, ο ορισμός είναι ασαφής ακόμη και για τους ειδικούς στα τρόφιμα για κατοικίδια ζώα.
Αυτό το άρθρο προσπαθεί να δώσει κάποιες διευκρινήσεις για το τι να περιμένετε με τους πιο συνηθισμένους όρους που χρησιμοποιούνται στις κατηγορίες τροφίμων για ζώα συντροφιάς.

Ορισμένοι από αυτούς τους όρους και χαρακτηρισμούς δεν έχουν σαφή νόημα, ενώ άλλες εμπίπτουν σε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές. Το να είστε ενημερωμένος καταναλωτής θα σας βοηθήσει να βρείτε την ιδανική τροφή για κατοικίδια ζώα για το σκύλο ή τη γάτα σας.

Ευρείας κατανάλωσης

"Ευρείας κατανάλωσης ή δημοφιλή" τρόφιμα κατοικίδιων ζώων είναι εκείνα που διατίθενται στο εμπόριο προς πώληση σε διάφορα καταστήματα και σούπερ μάρκετ. Οι εταιρείες που παράγουν αυτά τα τρόφιμα προσπαθούν να παράγουν ένα προϊόν που είναι εξαιρετικά ευχάριστο για το κατοικίδιο ζώο, ενώ παράλληλα είναι οικονομικά ελκυστικά για τον ιδιοκτήτη.

Οι ευρείας κατανάλωσης τροφές για κατοικίδια ζώα μπορεί να μην έχουν συγκεκριμένη συστατικά. Αντ 'αυτού, μπορούν να χρησιμοποιούν διάφορα συστατικά τα οποία μπορεί να έχουν και να παρέχουν μια συγκεκριμένη θρεπτική ουσία η οποία όμως διαφέρει σε ποιότητα και ποσότητα ανάλογα τον κατασκευαστή και ανάλογα την περίοδο που παράγεται.
Συνήθως για την παραγωγή αυτών των τροφών χρησιμοποιούνται κάποιες απαραίτητες ουσίες και συστατικά για την διατροφή των κατοκιδίων χωρίς όμως να υπάρχουν δεσμεύσεις ως προς την ποσότητα και ακόμη στην σταθερή παραγωγή του προϊόντος, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν χωρίς κάποια ενημέρωση και ειδοποίηση.
Ετσι μία παρτίδα τροφίμων μπορεί να είναι διαφορετική από την επόμενη με αποτέλεσμα τα κατοικίδια ζώα μπορεί να αντιδράσουν αρνητικά σε ένα συγκεκριμένο προϊόν από μία συγκεκριμένη εταιρεία.
Ανεξάρτητα από αυτό, τα δημοφιλή τρόφιμα για κατοικίδια ζώα τείνουν να έχουν υψηλότερη ποιότητα και μεγαλύτερη αφομοιωσιμότητα από τα τρόφιμα για κατοικίδια ζώα γενικής χρήσης ή με ιδιωτική ετικέτα.
Τα ευρείας κατανάλωσης τρόφιμα κατοικίδιων ζώων έχουν τις κατευθυντήριες γραμμές και πρέπει να είναι πλήρεις και ισορροπημένες για το προβλεπόμενο στάδιο ζωής.

Premium

Γενικά, οι καταναλωτές θεωρούν ότι τα τρόφιμα κατοικίδιων ζώων της κατηγορίας premium παρέχουν σε σκύλους και γάτες ανώτερη διατροφή κατά τη διάρκεια διαφορετικών σταδίων ζωής.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές ή κανονισμοί για μια τροφή για ζώα συντροφιάς που να χαρακτηρίζεται ως "premium".
Πολλά τρόφιμα κατοικίδιων ζώων της κατηγορίας premium πωλούνται μόνο σε καταστήματα ειδών κατοικίδιων ζώων, καταστήματα ζωοτροφών και κτηνιατρικές κλινικές.

Οι εταιρείες που παράγουν τρόφιμα κατοικίδιων ζώων συνθέτουν διατροφές που σχετίζονται με τις διατροφικές απαιτήσεις ενός ζώου. Για παράδειγμα, πολλές εταιρείες επώνυμων ειδών προσφέρουν τρόφιμα ειδικά σχεδιασμένα για την ανάπτυξη κουταβιών, σκύλων μεγάλου και μικρού μεγέθους, γαλακτοπαραγωγών και θηλυκών σκύλων και γηριατρικών ζώων.

Τα περισσότερα τρόφιμα για κατοικίδια της κατηγορίας premium παράγονται χρησιμοποιώντας σταθερή συνταγή. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί προσπαθούν να διατηρήσουν έναν σταθερό κατάλογο συστατικών, ανεξάρτητα από την τιμή αγοράς ή τη διαθεσιμότητα.
Λόγω των ελέγχων και της σταθερής σύνθεσης, τα τρόφιμα της κατηγορίας premium κατοικίδιων ζώων είναι γενικά πιο ακριβά. Ωστόσο, αυτές οι τροφές για κατοικίδια ζώα είναι υψηλότερες στην ποιότητα και παράγονται συνήθως σε μικρότερες ποσότητες.

Επιλέξτε Premium τροφή για το σκύλο σας

Super Premium

Το "super premium" είναι ένας άλλος όρος που μπορεί να ακούσει ο καταναλωτής να περιγράφετε μια τροφή για ζώα συντροφιάς που δεν έχει πραγματικό ορισμό και δεν ρυθμίζεται από τη χρήση του. Τα τρόφιμα κατοικίδιων ζώων super premium θεωρούνται ότι είναι ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με τα τρόφιμα premium.
Πολλά τρόφιμα κατοικίδιων ζώων εξαιρετικής ποιότητας κατασκευάζονται χωρίς τη χρήση συνθετικών συντηρητικών. Αντ 'αυτού, πολλές εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν ένα φυσικό συντηρητικό όπως η βιταμίνη C ή E. Τα τρόφιμα κατοικίδιων super premium είναι επίσης γενικά απαλλαγμένα από τεχνητά χρώματα ή γεύσεις.

Παρόμοια με τα τρόφιμα κατοικίδιων ζώων premium, τα super premium τρόφιμα είναι γενικά πιο ακριβά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι εξαιρετικά θρεπτικά πυκνά. Αυτό σημαίνει ότι τα κατοικίδια ζώα υποχρεούνται να καταναλώνουν μόνο ένα μικρό μέρος του τροφίμου για να επιτύχουν τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά.
Αν και τα super premium τρόφιμα είναι πιο ακριβά, το μικρότερο μέγεθος μερίδας και η υψηλή ποιότητα μπορεί να συμβάλει στην εξισορρόπηση των εξόδων.

Επιλέξτε Super Premium τροφή για το σκύλο σας

Generic

Τα “γενικά” τρόφιμα για κατοικίδια ζώα είναι εκείνα που δεν φέρουν εμπορικό σήμα και διατίθενται στο εμπόριο. Οι παραγωγοί γενόσημων τροφών για κατοικίδια ζώα είναι αφιερωμένοι στην παροχή ενός προϊόντος χαμηλού κόστους στον καταναλωτή.
Για να γίνουν τροφές για κατοικίδια ζώα χαμηλού κόστους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν χαμηλότερης ποιότητας και φθηνά συστατικά τροφίμων. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα γενόσημα τρόφιμα έχουν αξιοσημείωτα χαμηλή πεπτικότητα επειδή τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφών για κατοικίδια ζώα είναι κακής ποιότητας.
Ίσως η πιο σημαντική ανησυχία των γενικών τροφών για σκύλους είναι ότι μπορούν να διατυπωθούν με βάση τους υπολογισμούς, όχι τις πραγματικές δοκιμές τροφοδοσίας.

Private-label

Σε αντίθεση με τα γενικά τρόφιμα, τα τρόφιμα για κατοικίδια "με ιδιωτική ετικέτα" συσκευάζονται με το εμπορικό σήμα ενός συγκεκριμένου καταστήματος κατοικιδίων ή άλλου εμπορικού καταστήματος.
Τα τρόφιμα κατοικίδιων ζώων με ιδιωτική ετικέτα ενδέχεται επίσης να μιμούνται την επισήμανση και το εμπορικό σήμα δημοφιλών ή premium τροφίμων σκύλου. Σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμολόγηση, η προσοχή των μαρκών ιδιωτικής ετικέτας είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο τροφοδοτούνται με κατοικίδια ζώα.
Αυτές οι δίαιτες, όπως και άλλες εμπορικές τροφές για κατοικίδια ζώα, πρέπει να διευκρινίζονται για να πληρούν ή να υπερβαίνουν τις οδηγίες για τα θρεπτικά συστατικά.

Natural

Όταν γίνεται αναφορά στα τρόφιμα για ζώα συντροφιάς, ο ορισμός του φυσικού είναι ζωοτροφή ή συστατικό που παράγεται αποκλειστικά από φυτικά ή ζωικά συστατικά, είτε σε μη επεξεργασμένη κατάσταση είτε υπό φυσική επεξεργασία, θερμική επεξεργασία, απόδοση, καθαρισμό, εκχύλιση, υδρόλυση, ενζυμολύσεως ή ζυμώσεως αλλά που δεν έχουν παραχθεί ή υποβληθεί σε χημικώς συνθετική μέθοδο και δεν περιέχουν πρόσθετα ή βοηθητικά μέσα επεξεργασίας που είναι χημικώς συνθετικά εκτός από ποσότητες που θα μπορούσαν να συμβούν αναπόφευκτα σε ορθές παρασκευαστικές πρακτικές.

Ο όρος φυσικός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει μια τροφή για ζώα συντροφιάς όταν όλα τα συστατικά που χρησιμοποιούνται στη διατροφή πληρούν αυτόν τον ορισμό, με εξαίρεση τις συνθετικές βιταμίνες, τα ανόργανα συστατικά και τα διατροφικά πρόσθετα ίχνη που μπορεί να έχουν την απόδειξη που αποδεικνύει ότι το συστατικό δεν είναι φυσικό.

Φυσικά συστατικά είναι εκείνα που προέρχονται από φυτά ή ζώα και μπορούν να περιλαμβάνουν είδη όπως νωπά κρέατα, γεύμα πουλερικών, κρεατάλευρο και οστεάλευρα, ολόκληρο αλεσμένο καλαμπόκι, γεύμα από γλουτένη καλαμποκιού και πίτυρα σίτου.
Η φυσική ετικέτα δεν παρέχει ένδειξη της ποιότητας των συστατικών, μόνο την πηγή συστατικών.

Ολιστική

Ένας όρος που συχνά χρησιμοποιείται εναλλακτικά με το φυσικό είναι "ολιστικός". Ολιστική είναι κοινώς κατανοητό ότι σημαίνει κάτι που σχετίζεται με το σύνολο, έτσι χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει πράγματα που σχετίζονται με καλή γενική υγεία για το σώμα και το μυαλό. Ωστόσο, δεν υπάρχει ορισμός για το τι πρέπει να σημαίνει ολιστικά όσον αφορά τα τρόφιμα για κατοικίδια ζώα.
Στην πραγματικότητα, μπορεί να σημαίνει ένα πράγμα σε μια εταιρεία τροφίμων για ζώα συντροφιάς και κάτι πολύ διαφορετικό από το άλλο. Συχνά, ολιστικές διατροφές είναι δίαιτες που θεωρούνται ότι περιέχουν κυρίως φυσικά συστατικά, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε.
Αυτός ο όρος προορίζεται κυρίως για σκοπούς μάρκετινγκ και δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα ή την προέλευση των συστατικών.

Grain Free

Μια τροφή για κατοικίδια χωρίς δημητριακά συνταγοποιείται χωρίς τη χρήση δημητριακών. Σε πολλές τροφές για κατοικίδια ζώα, συμπεριλαμβάνονται λιγότερα ή περισσότερα δημητριακά για να παρέχουν άμυλο, ενέργεια και άλλα θρεπτικά συστατικά.
Παραδείγματα δημητριακών που χρησιμοποιούνται ως συστατικά τροφίμων για ζώα συντροφιάς είναι το καλαμπόκι, το ρύζι, το σόργο, το σιτάρι, το κριθάρι και η βρώμη.

Το άμυλο είναι σημαντικό στις ξηρές δίαιτες τροφών για κατοικίδια ζώα, καθώς βοηθά το κροταφικό να διατηρήσει το σχήμα του. Επειδή οι τροφές για κατοικίδια χωρίς δημητριακά παράγονται χωρίς τη χρήση δημητριακών, οι παραγωγοί πρέπει να βρουν εναλλακτικές πηγές αμύλου.
Η πατάτα και η ταπιόκα είναι δύο παραδείγματα πηγών αμύλου που χρησιμοποιούνται ευρέως σε τροφές για κατοικίδια χωρίς δημητριακά.

Γενικά, η σίτιση μιας δίαιτας χωρίς δημητριακά δεν εγγυάται βελτιωμένη διατροφή ή αφομοιωσιμότητα για το σκύλο ή τη γάτα σας.
Η σύνθεση συστατικών της διατροφής είναι σημαντική για τον προσδιορισμό της ποιότητας των τροφών του κατοικίδιου ζώου σας.
Η επιλογή μιας δίαιτας με υψηλής ποιότητας συστατικά θα είναι πιο εύπεπτη και καλύτερη για το κατοικίδιο ζώο σας από μια δίαιτα με χαμηλότερη πεπτικότητα.
Υπάρχουν μερικά οφέλη για την ενσωμάτωση δημητριακών ολικής αλέσεως σε τροφές για κατοικίδια ζώα (ιδιαίτερα για σκύλους), όπως συμβαίνει και με τα τρόφιμα του ανθρώπου.

Επιλέξτε Grain Free τροφή για το σκύλο σας

Επιλέξτε Grain Free τροφή για τη γάτα σας

Βιολογική

Τα βιολογικά τρόφιμα για ανθρώπους πιστοποιούνται ως βιολογικά από προγράμματα και όρους των διαφόρων Εθνικών Οργανισμών.
Αυτά τα τρόφιμα δεν πρέπει να εκτίθενται σε συνθετικές χημικές ουσίες, όπως λιπάσματα, εντομοκτόνα ή αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της παραγωγής, δεν πρέπει να προέρχονται από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς και πρέπει να πληρούν άλλες κατευθυντήριες γραμμές για την αποθήκευση, τη μεταφορά και την παραγωγή.

Τα βιολογικά τρόφιμα για ζώα συντροφιάς δεν υπάγονται στους κανονισμούς των Εθνικών Οργανισμών. Έχουν γίνει συστάσεις ότι τα τρόφιμα για ζώα συντροφιάς που χαρακτηρίζονται ως βιολογικά πρέπει να ακολουθούν τους κανονισμούς των τροφίμων για ανθρώπους, και μερικοί ακολουθούν τις οδηγίες.
Ωστόσο, ακόμη και με μια βιολογική ετικέτα, τα τρόφιμα για ζώα συντροφιάς δεν παρέχουν καμία εγγύηση ότι έχουν υποβληθεί σε πιστοποίηση όπως οι βιολογικές τροφές για τον άνθρωπο και δεν μπορούν να παραχθούν με τις ίδιες οδηγίες.
Συνιστάται τα βιολογικά τρόφιμα για κατοικίδια ζώα να ακολουθούν τις ίδιες οδηγίες επισήμανσης με τα βιολογικά τρόφιμα για ανθρώπους, αλλά δεν είναι απαραίτητα δεσμευτικό.

Lisa Karr-Lilienthal, Ph.D. - Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα-Λίνκολν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *