Σκύλος

Πώς να βοηθήσετε το σκύλο σας να χάσει βάρος

Κουβαλάει ο σκύλος σύντροφός σας μερικά επιπλέον κιλά και ψάχνετε τρόπους να τον βοηθήσετε να χάσει βάρος με ασφάλεια; Σίγουρα δεν είστε μόνοι σε αυτή την προσπάθεια. Πάνω από τα μισά σκυλιά στην Αμερική είναι υπέρβαρα, σε ποσοστό περίπου 56% . Κατανοούμε τη δυσκολία να αντισταθείς στην αξιολάτρευτη συμπεριφορά του σκύλου σου, ειδικά όταν ενεργοποιεί διάφορες "τεχνικές" για να κερδίσει μια λιχουδιά.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το υπερβολικό βάρος στα κατοικίδια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. 
Αισθάνεστε ανήσυχοι; Συνεχίστε να διαβάζετε για τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για το πώς να βοηθήσετε έναν σκύλο να χάσει βάρος και να ανακτήσει το βέλτιστο σώμα του.

Κατανόηση της παχυσαρκίας σκύλων

Η παχυσαρκία στους σκύλους προκύπτει από τη συσσώρευση πλεονάζοντος σωματικού λίπους. Οι σκύλοι που υπερβαίνουν το 30% του συνιστώμενου βάρους τους συνήθως ταξινομούνται ως παχύσαρκοι.
Οι κτηνίατροι χρησιμοποιούν αξιολογήσεις της κατάστασης του σώματος, παρόμοιες με τις μετρήσεις του ΔΜΣ στους ανθρώπους, καθώς και ειδικές οδηγίες για τη φυλή για να καθορίσουν το ιδανικό βάρος ενός σκύλου.

Η παρουσία υπερβολικού λίπους στους σκύλους δεν είναι απλώς μια αισθητική ανησυχία. Η παχυσαρκία έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία. Στην πραγματικότητα, είναι αναμφισβήτητα ο πιο τρομερός κίνδυνος για την υγεία που αντιμετωπίζουν οι σκύλοι. 
Τώρα καταλαβαίνουμε ότι η παχυσαρκία είναι μια κατάσταση που προκαλείται από φλεγμονές και ορμονικές ανισορροπίες και σχετίζεται με πολλές παθήσεις στους σκύλους, όπως οστεοαρθρίτιδα, καρκίνος, νεφρικά προβλήματα, επιπλοκές του ουροποιητικού συστήματος, υποθυρεοειδισμός, διαβήτης, καρδιακά προβλήματα, υπέρταση και ήπαρ. διαταραχές.

Τα ενθαρρυντικά νέα είναι ότι εφαρμόζοντας κατάλληλες διατροφικές επιλογές, ρουτίνες άσκησης και μέτρα ελέγχου του βάρους, μπορείτε να μειώσετε ουσιαστικά τον κίνδυνο αυτών των ασθενειών στον σκύλο σας και να προωθήσετε μια μακρύτερη, πιο υγιή και πιο άνετη ζωή για τον γούνινο σύντροφό σας.

Είναι ο σκύλος σας Παχύσαρκος;

Η χρήση ενός Body Condition Score (BCS) είναι μια πολύτιμη μέθοδος για την αποτελεσματική αξιολόγηση και παρακολούθηση του βάρους του σκύλου σας. Ανάλογα με το επιλεγμένο σύστημα βαθμολόγησης, θα βαθμολογήσετε τη σωματική διάπλαση του σκύλου σας σε μια κλίμακα που κυμαίνεται από 1 έως 5 ή 1 έως 9. Εάν η βαθμολογία του σκύλου σας υπερβαίνει το μέσο της κλίμακας, σημαίνει ότι κουβαλάει υπερβολικό βάρος και πρέπει να στοχεύει να χάσει μερικά κιλά.

Σύμφωνα με τη Δρ Sara Ochoa, κτηνίατρο στο Animal Hospital of West Monroe, υπάρχουν αρκετοί δείκτες που υποδηλώνουν ότι ο σκύλος σας είναι πιθανόν υπέρβαρος, όπως:

 1. Δυσκολεύεται στις κινήσεις του.
 2. Εμφάνιση επίπονης αναπνοής.
 3. Εχει μια διευρυμένη, στρογγυλή κοιλιά.

«Στο ιατρείο μου, περίπου το 75% των σκύλων που επισκέπτονται την κλινική μου είναι τεχνικά υπέρβαροι», σημειώνει η Ochoa. «Ενώ ο βαθμός της παχυσαρκίας ποικίλλει, τα περισσότερα κατοικίδια μπορούν να ωφεληθούν από το να χάσουν μερικά κιλά για να φτάσουν στο ιδανικό σωματικό τους βάρος».

Τι οδηγεί στην παχυσαρκία;

Πολλοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην παχυσαρκία των σκύλων. Η Δρ Ochoa επισημαίνει τα ακόλουθα ως τα πιο διαδεδομένα:

Υπερβολική σίτιση. Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων επιλέγουν να ταΐζουν χωρίς μέτρο τους σκύλους τους, μια πρακτική που μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε αύξηση βάρους.
Η Δρ Ochoa συμβουλεύει να μετράτε την τροφή του σκύλου σας και να παρέχετε τη σωστή μερίδα για κάθε σκύλο ξεχωριστά.

Υπερβολική κατανάλωση λιχουδιάς. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι λιχουδιές συμβάλλουν επίσης σε θερμίδες και μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους στον σκύλο σας. Όταν δίνετε λιχουδιές, επιλέξτε εκείνες με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες και αποφύγετε να τις προσφέρετε υπερβολικά κάθε μέρα.

Συγκεκριμένες ιατρικές καταστάσεις. Υπάρχουν ορισμένες ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να εμποδίσουν την ικανότητα του σκύλου σας να διατηρήσει ένα υγιές βάρος, ανεξάρτητα από τη διατροφή ή τη σωματική του δραστηριότητα. Καταστάσεις όπως η νόσος του Cushing και ο υποθυρεοειδισμός (που χαρακτηρίζονται από ανεπαρκή παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών) είναι παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων.

Ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα. Η ανεπαρκής άσκηση για τον σκύλο σας μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Συνιστάται να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας έχει τουλάχιστον μια σύντομη καθημερινή βόλτα ή χρόνο παιχνιδιού σε εξωτερικό χώρο για να τρέξει και να ασκήσει σωματική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα ενός σκύλου να γίνει υπέρβαρος. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει οποιονδήποτε από τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου:

 • Ηλικία. Καθώς ένας σκύλος μεγαλώνει, ο κίνδυνος να γίνει υπέρβαρος αυξάνεται.
 • Γονίδια. Οι γενετικοί παράγοντες από μόνοι τους μπορούν να προδιαθέσουν έναν σκύλο στην παχυσαρκία.
 • Φυλή. Ορισμένες φυλές έχουν χαμηλότερες ενεργειακές απαιτήσεις σε σύγκριση με άλλες, με αποτέλεσμα το σώμα τους να αποθηκεύει πλεονάζουσες θερμίδες ως λίπος αντί να τις ξοδεύει μέσω της φυσικής δραστηριότητας.
 • Φύλο. Η παχυσαρκία είναι πιο διαδεδομένη στους θηλυκούς σκύλους και η στείρωση αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας στα θηλυκά.

Ιατρικά ζητήματα που συνδέονται με την παχυσαρκία των σκύλων

Οι σκύλοι που κουβαλούν υπερβολικό βάρος αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν μια σειρά από πιθανές επιπλοκές στην υγεία τους. Αυτά τα προβλήματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Διαβήτης
 • Αρθρίτιδα
 • Δερματικές λοιμώξεις
 • Καρδιακή ασθένεια
 • Νεφρική Νόσος
 • Δυσκολίες στην αναπνοή
 • Υψηλή πίεση του αίματος

Η παχυσαρκία δεν επηρεάζει μόνο την ποιότητα ζωής του σκύλου σας. μπορεί επίσης να μειώσει τη διάρκεια ζωής τους. 
Μια μελέτη αποκάλυψε ότι οι υπέρβαροι σκύλοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να ζήσουν έως και τρία χρόνια λιγότερο από τους πιο αδύνατους, υγιέστερούς τους.

Τρόποι για να βοηθήσετε έναν σκύλο να χάσει βάρος

Εάν ο σκύλος σας θυμίζει λουκάνικο Μπολόνια, ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσετε το βάρος του!

Οι σκύλοι αντιμετωπίζουν συχνά δυσκολίες όταν πρόκειται να χάσουν κιλά, καθώς βασίζονται σε εμάς για βοήθεια.
Με δεδομένη την επιλογή, πολλοί σκύλοι θα επιδίδονταν στο φαγητό χωρίς περιορισμούς.

Ακολουθήστε τις πιο κάτω οδηγίες για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να επιτύχει καλύτερη διαχείριση βάρους ή να χάσει μερικά κιλά για να φτάσει στο ιδανικό βάρος.

Τελικός Λόγος

Μισούμε να είμαστε οι φορείς κακών ειδήσεων, αλλά αν είστε από αυτούς τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που δεν μπορούν να αντισταθούν στα παρακλητικά βλέμματα του σκύλου σας όταν υπάρχει τροφή ή αν ενδίδετε συχνά στα αιτήματα του σκύλου σας για επιπλέον τροφή παρόλο που σκοπεύετε να ακολουθήσετε τις συνιστώμενες μερίδες, μπορεί ακούσια να βλάψετε τον σκύλο σας με το να είστε υπερβολικά επιεικής.

Ως υπεύθυνος ιδιοκτήτης, είναι καθήκον σας να επιβλέπετε την ευημερία του σκύλου σας και μερικές φορές χρειάζεται να θέσετε σταθερά όρια τόσο για τον σκύλο σας όσο και για τον εαυτό σας για να το κάνετε αυτό σωστά.

Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι ο σκύλος σας δεν χάνει βάρος πολύ γρήγορα, καθώς η υπερβολική απώλεια βάρους μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία του. 
Ελπίζουμε ότι οι προαναφερθείσες συμβουλές θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε αποτελεσματικά το βάρος του σκύλου σας ή θα σας βάλουν στη σωστή πορεία για να αντιμετωπίσετε τις ανησυχίες για το βάρος του σκύλου σας.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το εάν ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος ή εάν αντιμετωπίζετε προκλήσεις στη διαχείριση του βάρους του σκύλου σας, σας συνιστούμε να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για καθοδήγηση και βοήθεια.

  1

Αλλάξτε την οπτική σας για το φαγητό

Η παχυσαρκία έχει γίνει μια παγκόσμια επιδημία μεταξύ των ανθρώπων, με πολύπλευρα και περίπλοκα αίτια. Δυστυχώς, καθώς οι σκύλοι σύντροφοί μας αναλαμβάνουν έναν ολοένα και πιο εξέχοντα ρόλο στην καθημερινή μας ζωή, φαίνεται και αυτοί να ακολουθούν παρόμοια πορεία.

Οι αλληλένδετες ζωές των ιδιοκτητών σκύλων και των κατοικίδιων τους σημαίνουν ότι όταν πρόκειται για αυτό το θέμα, η σχέση του ίδιου του ιδιοκτήτη με το φαγητό συχνά επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν τη διατροφή του σκύλου τους.

Η ενίσχυση της σχέσης σας με το φαγητό θα αυξήσει την επίγνωσή σας για το τι και πόσο ταΐζετε τον σκύλο σας, ωφελώντας τελικά και τους δύο. 
Το να ξεκινήσετε αυτό το ταξίδι μαζί με τον σκύλο σας μπορεί να χρησιμεύσει ως εποικοδομητικό μέσο για να θεωρήσετε τον εαυτό σας υπεύθυνο και να δημιουργήσετε πιο υγιεινές συνήθειες .

  2

Τηρείτε τις Συνιστώμενες Οδηγίες Σίτισης

Ο πειρασμός να υπερβείτε το προτεινόμενο μέγεθος μερίδας που αναγράφεται στη συσκευασία τροφής του σκύλου σας είναι αρκετά συνηθισμένος.
Σκέψεις όπως "Πώς θα μπορούσαν να χορτάσουν με τόσο λίγο;" συχνά μας οδηγούν στο να εκλογικεύσουμε την υπερβολική διατροφή των σκύλων μας.

Η πιο ακριβής μέθοδος για τον προσδιορισμό του κατάλληλου μεγέθους μερίδας για τον σκύλο σας περιλαμβάνει την επένδυση σε ζυγαριά κουζίνας/ζυγαριά γραμμαρίου . Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα μικρούς σκύλους, όπου ακόμη και μερικά επιπλέον γραμμάρια καθημερινά μπορούν να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου.

Μια άλλη βασική πτυχή είναι να γνωρίζετε με ακρίβεια το βάρος του σκύλου σας, κάτι που σας επιτρέπει να τηρείτε με ακρίβεια τις οδηγίες τροφής. 
Μπορείτε να το πετύχετε εύκολα ζυγίζοντας τον εαυτό σας ενώ κρατάτε τον σκύλο σας και στη συνέχεια αφαιρώντας το δικό σας βάρος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότερες συστάσεις για μερίδες στις συσκευασίες τροφίμων αναφέρονται συνήθως ως η ημερήσια ποσότητα και όχι ανά γεύμα.
Έτσι, εάν ο σκύλος σας έχει τρία γεύματα την ημέρα, θυμηθείτε να διαιρέσετε την ημερήσια σύσταση με τρία για κάθε γεύμα. Εάν δεν είστε σίγουροι, οι οδηγίες στη συσκευασία θα καθορίσει εάν το μέγεθος της μερίδας είναι ανά γεύμα ή ανά ημέρα.

Ενώ κάθε σκύλος έχει ξεχωριστές μεταβολικές ανάγκες, η προσαρμογή της συνιστώμενης μερίδας του σκύλου σας θα πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή. 
Όταν παρεκκλίνετε από τις καθιερωμένες οδηγίες, συνιστάται να παρακολουθείτε τακτικά τη βαθμολογία της κατάστασης του σώματος του σκύλου σας. 
Το να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας είναι επίσης μια σοφή απόφαση, καθώς η αλλαγή της διατροφής του σκύλου σας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανές διατροφικές ανισορροπίες με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να είναι πιο ωφέλιμο να μεταβείτε στον σκύλο σας σε μια διαφορετική, καλά ισορροπημένη διατροφή.

Επιλογές

Exclusion Light Small Breed Chicken

6.10 18.90 
Εξαιρετική και γευστική πλήρης ξηρά τροφή, για ενήλικους σκύλους μικρόσωμων φυλών, στειρωμένους ή παχύσαρκους ή με τάση στην παχυσαρκία, με κοτόπουλο ως μοναδική πηγή ζωικής πρωτεΐνης, εμπλουτισμένη με μια πρωτοποριακή συνταγή Superfoods από τη μεσογειακή παράδοση, σε συσκευασία 500gr και 2kg.

Exclusion Light Medium & Large Breed Chicken

22.10 64.60 
Εξαιρετική και γευστική πλήρης ξηρά τροφή, για ενήλικους σκύλους μεσαίου μεγέθους, μεγαλόσωμων και γιγαντόσωμων φυλών, στειρωμένους ή παχύσαρκους ή με τάση στην παχυσαρκία, με κοτόπουλο ως μοναδική πηγή ζωικής πρωτεΐνης, εμπλουτισμένη με μια πρωτοποριακή συνταγή Superfoods από τη μεσογειακή παράδοση, σε συσκευασία 3 και 12kg.

Wellness Core Adult Low Fat Small Breed Turkey

21.50 47.00 
Ιδανική για μικρόσωμους ενήλικους στειρωμένους, παχύσαρκους ή με τάση στην παχυσαρκία σκύλους που ζυγίζουν λιγότερο από 12kg. Συνταγή χωρίς σιτηρά, με πρώτο συστατικό την φρέσκια γαλοπούλα.
  3

Δώστε λιχουδιές με λίγες θερμίδες

Ενώ ρυθμίζετε την πρόσληψη θερμίδων του σκύλου σας, είναι ακόμα δυνατό να διατηρήσετε τον ειδικό δεσμό που μοιράζεστε προσφέροντας λιχουδιές. Δεν υπάρχει λόγος να εξαλειφθούν οι λιχουδιές εντελώς. 
Αντ' αυτού, σκεφτείτε να επιλέξετε εναλλακτικές με λίγες θερμίδες, όπως ωμά ή μαγειρεμένα λαχανικά.

Μια βιώσιμη επιλογή είναι τα καρότα. Τα καρότα προσφέρουν άφθονες φυτικές ίνες, ευχάριστη γεύση και στερούνται ραφιναρισμένων σακχάρων. 
Συμβάλλουν επίσης θετικά στην οδοντική υγεία του σκύλου σας. 
Επιπλέον εναλλακτικές λύσεις περιλαμβάνουν πεπόνια, κατεψυγμένα μπιζέλια, βατόμουρα, μήλα (πλην του πυρήνα), φράουλες και αγγούρι .

Όταν πρόκειται για φυστικοβούτυρο, είναι σημαντικό να το κρατήσετε ως μια πραγματικά σπάνια απόλαυση και να το διανείμετε σε μέτριες μερίδες. 
Αυτή η αγαπημένη απόλαυση τόσο για σκύλους όσο και για ανθρώπους περιέχει 100 θερμίδες σε μία μόνο κουταλιά της σούπας. 
Επιπλέον, είναι σημαντικό να επιβεβαιώσετε ότι το φυστικοβούτυρο που επιλέγετε δεν περιέχει ξυλιτόλη , η οποία είναι επιβλαβής για τους σκύλους.

     

Για μια πιο ελαφριά και δυνητικά ανώτερη εναλλακτική λύση, σκεφτείτε την απλή κολοκύθα σε κονσέρβα, η οποία περιέχει μόνο πέντε θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας.

Επιπλέον, υπάρχουν εμπορικά διαθέσιμες λιχουδιές για σκύλους με χαμηλές θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που μπορείτε να αγοράσετε. 
Μια άλλη προσέγγιση είναι να σπάσετε τις λιχουδιές σε μικρότερα κομμάτια, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση περισσότερων λιχουδιών για τον σκύλο σας.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να έχετε κατά νου ότι περίπου το 90% των ημερήσιων θερμίδων ενός σκύλου πρέπει να προέρχεται από την κανονική τροφή για σκύλους. 
Εάν στοχεύετε στην απώλεια βάρους στον σκύλο σας, είναι σημαντικό να μην ξεπεράσετε το ημερήσιο όριο θερμίδων.

  4

Παρακινήστε το σκύλο σας να πίνει κατά τη διάρκεια του γεύματος

Το να παρακινήσετε τον σκύλο σας να πιει κατά τη διάρκεια του φαγητού μπορεί να τον κάνει να αισθάνεται χορτασμένο, μειώνοντας την πιθανότητα επαιτείας μετά το γεύμα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν θα τρώει υπερβολικά, καθώς η πρόσληψη νερού μπορεί να προκαλέσει την επέκταση της τροφής στο στομάχι του, οδηγώντας ενδεχομένως σε δυσφορία ή ακόμα και φούσκωμα.

Εάν ο σκύλος σας διστάζει να πιει κατά τη διάρκεια των γευμάτων, σκεφτείτε να προσθέσετε λίγο νερό στο φαγητό του ή να αντικαταστήσετε μερικές από τις ξηρές κροκέτες με υγρή τροφή.

Όταν επιλέγετε να συνδυάσετε ξηρό και υγρό φαγητό, επιλέξτε μια δίαιτα με συγκεκριμένες οδηγίες ανάμειξης για να διατηρήσετε μια ισορροπημένη διατροφή. Η αυξημένη περιεκτικότητα σε νερό σε μια τέτοια δίαιτα θα προωθήσει μια πιο γρήγορη αίσθηση πληρότητας, επιτρέποντας στο σκύλο σας να αισθάνεται ικανοποιημένος με λιγότερα.

Για τους επιλεκτικούς, μπορείτε να κάνετε το νερό πιο δελεαστικό προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα από κάτι γευστικό, όπως ζωμό κρέατος.

  5

Ποιοτικά Γεύματα

Εκτός από την παρακολούθηση της πρόσληψης θερμίδων, μια άλλη κρίσιμη πτυχή της διαχείρισης του βάρους ή της επίτευξης απώλειας βάρους είναι να παρέχετε στον σκύλο σας διατροφή που αποτελείται από χαμηλότερους υδατάνθρακες και ολόκληρα, φρέσκα συστατικά.

Υψηλή πρωτεΐνη, χαμηλούς υδατάνθρακες

Αυτές οι δίαιτες έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην προώθηση της απώλειας βάρους σε σκύλους. Αυτό το επιτυγχάνουν δημιουργώντας ένα έλλειμμα θερμίδων, ενώ διασφαλίζουν ότι η πρόσληψη πρωτεΐνης παραμένει υψηλή.

Οι συμβατικές μέθοδοι απώλειας βάρους συχνά έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια τόσο σωματικού λίπους όσο και άλιπης μυϊκής μάζας.

Αντίθετα, αυτές οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι πιο ικανές στη διατήρηση της άπαχης μυϊκής μάζας του σκύλου σας καθ' όλη τη διάρκεια της περιόδου απώλειας βάρους.

Ωστόσο, εάν ο σκύλος σας έχει προβλήματα με το συκώτι ή τα νεφρά , καλό είναι να αναζητήσετε καθοδήγηση από έναν κτηνίατρο πριν εφαρμόσετε μια τέτοια δίαιτα. Τα αυξημένα επίπεδα πρωτεΐνης σε αυτές τις δίαιτες θα μπορούσαν ενδεχομένως να ασκήσουν πρόσθετη πίεση στο συκώτι και τα νεφρά του σκύλου σας, κάτι που μπορεί να είναι επιζήμιο.

Υψηλή πρωτεΐνη, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες

Αυτή η διατροφική προσέγγιση μοιράζεται μια παρόμοια αρχή με τη δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλούς υδατάνθρακες που αναφέρθηκε προηγουμένως, αλλά δίνει σημαντική έμφαση στην αξιοποίηση των ιδιοτήτων της πρωτεΐνης και, το πιο σημαντικό, των διαιτητικών ινών που προκαλούν κορεσμό για να επιταχύνει την αίσθηση κορεσμού του σκύλου σας.

Επιπλέον, αυτός ο τύπος δίαιτας όχι μόνο παρατείνει το χρόνο που ο σκύλος σας παραμένει ικανοποιημένος, αλλά το κάνει χωρίς να επιβαρύνει υπερβολικά το συκώτι και τα νεφρά του με υπερβολικά επίπεδα πρωτεΐνης.

Ο συνδυασμός υψηλής πρωτεΐνης και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες σε αυτές τις δίαιτες έχει αποδειχθεί ότι προάγει αποτελεσματικά την απώλεια βάρους, διατηρώντας παράλληλα έναν ισοδύναμο αριθμό θερμίδων με λιγότερο αποτελεσματικά προϊόντα.

Επιπλέον, πιστεύεται ότι ο συνδυασμός υψηλής πρωτεΐνης και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες στη διατροφή είναι πιο ευνοϊκός για την απώλεια βάρους από την επιλογή μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα είτε σε πρωτεΐνες είτε μόνο σε φυτικές ίνες.

  6

Περπατήστε και ασκηθείτε

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους του σκύλου σας, καθώς συνεπάγεται τη δαπάνη ενέργειας.

Η ενασχόληση με μέτρια επίπεδα σωματικής δραστηριότητας παίζει επίσης ευεργετικό ρόλο στην υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας και της ευεξίας του μυοσκελετικού συστήματος.

Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν την ευκαιρία για να ασκηθείτε στο πλευρό του σκύλου σας και να εξερευνήσετε καινοτόμους τρόπους για να κάνετε τη σωματική δραστηριότητα πιο ευχάριστη. 
Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στον σκύλο σας να γίνει ο σύντροφός σας στην άσκηση, ενισχύοντας την αμοιβαία ευθύνη κατά τις στιγμές εκείνες που κάποιος από εσάς αισθάνεται την τάση να είναι αδρανής παρά ενεργός.

Ξεκινώντας έναν γρήγορο καθημερινό περίπατο 30 λεπτών με τον σκύλο σας μπορεί να βελτιώσει την κατανάλωση θερμίδων, να ανακουφίσει προβλήματα συμπεριφοράς όπως η επαιτεία και να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. 
Αφιερώστε τον εαυτό σας σε αυτή τη μισή ώρα καρδιο χαμηλής έντασης δίπλα στον σκύλο σας, ανεξάρτητα από τον καιρό. Θα είναι ωφέλιμο και για τους δυο σας!

Επιπλέον, διαφοροποιώντας την οπτική σας για την άσκηση. δεν συνεπάγεται μόνο μεγάλους περιπάτους ή τρέξιμο.
Σκεφτείτε έξω από τα συνηθισμένα! Δραστηριότητες όπως ο χρόνος παιχνιδιού, όπως το να φέρει μια μπάλα, το κολύμπι ή να επιχειρήσει εμπόδια ευκινησίας, μπορούν να προσφέρουν ένα ευχάριστο μέσο για να παραμείνουν δραστήριοι περνώντας παράλληλα ποιοτικό χρόνο μαζί.

Κατάλληλες Επιλογές

  7

Γεύματα σε προκαθορισμένους χρόνους

Ο καθορισμός καθορισμένων ωρών σίτισης για τον σκύλο σας μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους καθιερώνοντας μια σταθερή ρουτίνα. 
Η εφαρμογή σταθερών "ωρών γευμάτων" επιτρέπει στο σκύλο σας να προσαρμόσει τις διατροφικές του συνήθειες συμπεριφορικά.
Κατά συνέπεια, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη επαιτεία και σε λιγότερες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας όπου ο σκύλος σας μπορεί να προσπαθήσει να σας πείσει να τον ταΐσετε υπερβολικά.

Ανακατέψτε λαχανικά με κροκέτα

Ο σκύλος σας εξακολουθεί να παρουσιάζει σημάδια πείνας ακόμα και μετά το τέλος του γεύματός του; 
Εάν έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας φαίνεται να μην είναι ικανοποιημένος λόγω της μικρότερης ποσότητας κροκέτας στο μπολ, προτείνουμε να ενσωματώσετε λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για να προάγετε την αίσθηση της πληρότητας χωρίς να προσθέτετε επιπλέον θερμίδες.
Η προτιμώμενη επιλογή μας για αυτόν τον σκοπό είναι τα κατεψυγμένα πράσινα φασόλια , καθώς είναι γενικά καλά αποδεκτά από τους περισσότερους σκύλους για την τραγανή υφή και την ήπια γλυκιά γεύση τους.

  8

Μικρές Συχνές Δόσεις

Εάν ο σκύλος σας αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διαχείριση της πείνας του σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, σκεφτείτε να χωρίσετε την ημερήσια μερίδα τροφής του σε πολλά γεύματα. 
Αυτή η προσέγγιση διασφαλίζει ότι ο σκύλος σας λαμβάνει την ίδια συνολική ποσότητα τροφής ενώ του παρέχει τακτικά διαλείμματα στο διατροφικό του πρόγραμμα.

Αυτή η στρατηγική είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για τους μεγαλύτερους σκύλους, καθώς συνήθως έχουν σημαντικές μερίδες γευμάτων, που μπορεί να δημιουργήσουν ορισμένες προκλήσεις.
Το να ταΐζετε ένα μεγάλο σκύλο με ένα μόνο σημαντικό γεύμα κάθε μέρα μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακή δυσφορία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και φούσκωμα. Το φούσκωμα μπορεί να οδηγήσει σε επείγουσες καταστάσεις όπως η γαστρική διαστολή και ο βολβός.

  9

Φροντίστε να μην αφήνετε το φαγητό έξω

Το να αφήνετε το φαγητό του σκύλου σας να το φάει με τον δικό του ρυθμό δεν είναι η καλύτερη πρακτική, ειδικά αν είστε ο τύπος του ιδιοκτήτη που φροντίζει πάντα να γεμίζει το μπολ με το φαγητό του.

Αυτή η προσέγγιση σίτισης συνδέεται συχνά με ανεπιθύμητη αύξηση βάρους, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να παρακολουθείτε την πρόσληψη τροφής του σκύλου σας. 
Επομένως, συνιστούμε να αφαιρείτε το μπολ του φαγητού μετά το γεύμα για να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής.

Κατάλληλες Επιλογές

10

Ενθαρρύνετε την αργή κατανάλωση

Η κατανάλωση τροφής με πιο μετρημένο και συνειδητό ρυθμό επιτρέπει στο σώμα σας να μετράει καλύτερα την ποσότητα της τροφής που προσλαμβάνει. Αυτή η αρχή ισχύει και για τους σκύλους.

Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, οι σκύλοι τείνουν να τρώνε ευκαιριακά, καταβροχθίζοντας γρήγορα οτιδήποτε προσγειώνεται στο πάτωμα. Αυτός ο βιαστικός τρόπος διατροφής επεκτείνεται και στα κανονικά γεύματά τους. Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές για να βοηθήσετε τον σκύλο σας να τρώει πιο αργά.

Μια αποτελεσματική προσέγγιση περιλαμβάνει τη μετατροπή της ώρας του γεύματος σε μια παιχνιδιάρικη δραστηριότητα, τοποθετώντας την τροφή του σκύλου σας σε ένα εξειδικευμένο παιχνίδι διανομής τροφής. 
Αυτό όχι μόνο επιβραδύνει το φαγητό του σκύλου σας, αλλά εμπλέκει και τις γνωστικές του ικανότητες.

Μια απλή και οικονομικά αποδοτική μέθοδος είναι να απλώσετε την τροφή του σκύλου σας στο έδαφος. Αυτό ενθαρρύνει τον σκύλο σας να αφιερώσει το χρόνο του και να αναζητήσει την τροφή του. 
Ωστόσο, να είστε προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε αυτήν τη μέθοδο σε επιφάνειες με μικρά αντικείμενα ή πέτρες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν εσφαλμένα ως τροφή και να καταποθούν ακούσια από τον σκύλο σας.

Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε ένα μπολ αργής τροφοδοσίας, διαθέσιμο σε διάφορα σχήματα και μεγέθη, ειδικά σχεδιασμένο ώστε να είναι δύσκολο για τον σκύλο σας να καταναλώνει γρήγορα την τροφή του.

1 1

Αποκλείστε ιατρικές καταστάσεις

Η απλή διεξαγωγή περιοδικών ζυγίσεων για τον σκύλο σας δεν θα προσφέρει επαρκή μέτρηση μείωσης λίπους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μύες είναι πιο πυκνοί από το λίπος, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και με μια καλά ισορροπημένη διατροφή και τακτική άσκηση, οι θετικές αλλαγές στο σώμα του σκύλου σας μπορεί να μην είναι εμφανείς στη ζυγαριά.

Μια αναπόσπαστη πτυχή οποιουδήποτε σχήματος απώλειας βάρους σκύλου είναι να αξιολογείτε με συνέπεια την κατάσταση του σώματος του σκύλου σας. 
Η απλή τήρηση μιας δίαιτας χαμηλών θερμίδων ή η εφαρμογή των προαναφερθέντων συστάσεων είναι ανεπαρκής εάν δεν δεσμεύεστε να παρακολουθείτε τη φυσική κατάσταση του σκύλου σας.

Εάν έχετε θέσει και τηρήσετε περιορισμούς θερμίδων και οι προσπάθειές σας να βοηθήσετε τον σκύλο σας να χάσει το περιττό βάρος αποδεικνύονται ανεπιτυχείς, ίσως είναι συνετό να συμβουλευτείτε έναν κτηνίατρο για να διερευνήσετε την πιθανότητα ενός υποκείμενου ιατρικού προβλήματος.

Η αύξηση βάρους και τα μειωμένα επίπεδα ενέργειας μπορούν να χρησιμεύσουν ως δείκτες καταστάσεων όπως ο υποθυρεοειδισμός και το σύνδρομο Cushing . Ο τελευταίος, γνωστός ως υπεραδρενοκορτιτισμός, είναι πιο συχνός σε ηλικιωμένους σκύλους και μπορεί επίσης να εκδηλωθεί με συμπτώματα όπως αυξημένη ούρηση, απώλεια τριχώματος και μυϊκή αδυναμία.

12

Παρακολούθηση και έλεγχος της προόδου

Εκτός από την παρακολούθηση της φυσικής κατάστασης του σκύλου σας, είναι μια ευεργετική πρακτική να προγραμματίζετε μηνιαίες ζυγίσεις στην κλινική του κτηνιάτρου σας. 
Πολλοί κτηνίατροι είναι περισσότερο από πρόθυμοι να σας επιτρέψουν να φέρετε το σκύλο σας για έναν δωρεάν έλεγχο βάρους και είναι επίσης ενθουσιώδεις για την παροχή άφθονης υποστήριξης και ενθάρρυνσης σε όλη την περίοδο απώλειας βάρους.

Απολαμβάνουν μεγάλη χαρά βλέποντας τα κιλά να ξεκολλάνε και να σας επευφημούν ολόψυχα σε αυτή την προσπάθεια! 
Αυτή η συλλογική προσπάθεια με τον κτηνίατρό σας μπορεί να είναι μια πολύτιμη πτυχή του σχεδίου διαχείρισης βάρους του σκύλου σας, διασφαλίζοντας ότι η πρόοδος παρακολουθείται αποτελεσματικά και προσφέροντας τόσο σε εσάς όσο και στον σκύλο σας το κίνητρο να συνεχίσετε να κάνετε υγιεινές επιλογές.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΚΥΛΟΥ

Πολύ λεπτό

20% κάτω από το ιδανικό βάρος

 • Πλευρά, σπονδυλική στήλη και ισχίο, τα οστά είναι εύκολα ορατά (το τρίχωμα μπορεί να επηρεάσει στην παρατήρηση)
 • Το λίπος δεν φαίνεται ή αισθητό κάτω από το δέρμα
 • Προφανής απώλεια μυϊκής μάζας
 • Πολύ λεπτή μέση και κοιλιακό πιάσιμο

Λεπτό

 

 • Πλευρά, σπονδυλική στήλη, ισχίο και τα οστά είναι εύκολο να τα αισθανθείς και ορατά
 • Το λίπος δεν φαίνεται ή αισθητό κάτω από το δέρμα ειδικά γύρω από τα πλευρά και κάτω μέρος της πλάτης
 • Κάποια απώλεια μυϊκής μάζας
 • Εμφανής μέση και κοιλιακό πιάσιμο

Ιδανικό


 

 • Οστά πλευρών, σπονδυλικής στήλης και ισχίου γίνονται εύκολα αισθητά και μπορεί να γίνουν ορατά (το τρίχωμα μπορεί να επηρεάσει στην παρατήρηση)
 • Μέση και κοιλιακοί είναι ορατοί όταν παρατηρούνται από πάνω και το πλάι
 • Το λίπος γίνεται αισθητό γύρω από τα πλευρά, οστά της σπονδυλικής στήλης και του ισχίου

Υπέρβαρο

 

 • Πλευρά, σπονδυλική στήλη, ισχίο και τα οστά δεν φαίνονται και είναι δύσκολο να τα αισθανθείς
 • Το υπερβολικό λίπος γίνεται αισθητό γύρω
  από τα πλευρά, σπονδυλική στήλη και οστά ισχίου
 • Δύσκολα εμφανής έως καθόλου η διαφορά μέσης και κοιλιάς - στήθους

Παχύσαρκο

30% πάνω από το ιδανικό βάρος

 • Πλευρά, σπονδυλική στήλη και ισχίο, τα οστά είναι είναι δύσκολο να τα αισθανθείτε κάτω από ένα παχύ στρώμα του λίπους
 • Μέση και κοιλιά είναι έντονα φουσκωμένα όταν τα παρατηρείται από πάνω και το πλάι
 • Σημαντικές εναποθέσεις λίπους πάνω από το κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης, τον αυχένα και στήθος

Διαχείριση βάρους για την κατάσταση του σώματος Βαθμολογία 7 - 9

Ο αριθμός των υπέρβαρων ή παχύσαρκων κατοικίδιων (BCS 6-9) συνεχίζει να αυξάνεται  παγκοσμίως.
Η παχυσαρκία είναι μια πολύπλοκη, πολυπαραγοντική νόσος που απαιτεί έγκαιρη αναγνώριση και παρέμβαση για την επίτευξη ενός υγιούς σώματος, την πρόληψη δευτερογενών ιατρικών προβλημάτων, την παράταση της μακροζωίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Τι είναι η κατάσταση του σώματος
Βαθμολογία (BCS);

Η βαθμολογία κατάστασης σώματος (BCS) είναι ένα εργαλείο διαλογής που χρησιμοποιείται για να υπολογίσετε το σωματικό λίπος που έχει συσσωρευθεί σε ένα ζώο.
Οι βαθμολογίες της κατάστασης του σώματος είναι οι περισσότερες ακριβής όταν εκτελείται από εκπαιδευμένο επαγγελματία.

Ιδιοκτήτες σκύλων συχνά υποτιμούν τον σκύλο τους για το ιδανικό ή υγιές σώμα.

Εάν η υπερβολική συσσώρευση λίπους και η παχυσαρκία δεν αναγνωρίζεται, χωρίς θεραπεία ή χωρίς διαχείριση μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας που σχετίζονται με το βάρος,
συμπεριλαμβανομένου του προσδόκιμου ζωής, χρόνιο πόνο και κακή ποιότητα ζωής.

Πώς το υπερβολικό βάρος επηρεάζει την υγεία του σκύλου μου;

Συνήθεις ασθένειες που σχετίζονται με το υπερβολικό βάρος σε σκύλους

 • Αρθρίτιδα & οστεοαρθρίτιδα
 • Ασθένεια αναπνευστικού
 • Ουροδόχος κύστη & ουροποιητικό σύστημα
 • Διαβήτης
 • Αντίσταση στην ινσουλίνη
 • Καρκίνος
 • Καρδιακή ασθένεια
 • Προβλήματα σε γοφό, αγκώνα και ώμο, δυσπλασία
 • Υπέρταση
 • Υποθυρεοειδισμός
 • Νεφρική Νόσος
 • Ηπατική νόσο
 • Αναπαραγωγική νόσος
 • Δερματική νόσος

Γιατί το κατοικίδιό μου είναι υπέρβαρο ή έχει υψηλό BCS;

Ευαισθητοποίηση & Αναγνώριση
Η παχυσαρκία είναι μια σύνθετη ασθένεια που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως γενετικές παθήσεις, ιατρικές καταστάσεις, πρόσληψη θερμίδων, διατροφή και διατροφικές συνήθειες, σωματική δραστηριότητα και γενικό τρόπο ζωής.

Μια προσέγγιση θεραπείας ανθρώπου-ζώου-οικογένειας λειτουργεί καλύτερα εάν ο σκύλος σας έχει αναγνωριστεί ως πάνω από την ιδανική σωματική του κατάσταση.

Αναπτύξτε ένα πρόγραμμα διατροφής, άσκησης και ιατρικής διαχείρισης με τον κτηνίατρό σας και την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης κατοικίδιων ζώων.

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω ο σκύλος μου να διατηρεί ιδανική κατάσταση σώματος;

Τα επόμενα βήματα ποικίλλουν ανάλογα με την ιατρική εκτίμηση και τις άμεσες ανάγκες υγείας και τους παράγοντες κινδύνου για το σκύλο σας.

 • Προσδιορίστε και θεραπεύστε τυχόν υποκείμενες ιατρικές καταστάσεις
 • Υπολογίστε τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες
 • Επιλέξτε μια δίαιτα
 • Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής και θεραπείας
 • Ταΐστε τα κατοικίδια ζώα ξεχωριστά (εάν έχετε περισσότερα από ένα)
 • Στοχεύστε σε 30 λεπτά καθημερινής δραστηριότητας
 • Ζυγίστε μηνιαία
 • Συμμετοχή όλης της οικογένειας
Πηγή: dogfood.guide
petobesityprevention.org

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *